Når en person dør, er der mange opgaver, der skal håndteres. Denne vejledning vil hjælpe dig med at forstå, hvad der skal gøres, og hvornår det skal gøres. Der er ingen rigtig eller forkert måde at håndtere en begravelse på – det er op til dig, hvordan du ønsker, at opgaverne skal udføres. Men hvis du bruger denne vejledning som et referencepunkt, vil du sikre, at du ikke overser noget vigtigt.

Hvis du beslutter dig for at bruge en bedemand, vil en af deres opgaver være at hjælpe dig med at gennemføre begravelsen. De kan tilbyde at udføre enkelte opgaver for dig, f.eks. at hente den afdøde og stå for kisten eller urnen. Men det er stadig vigtigt, at du forstår, hvilke opgaver der skal udføres, og hvornår de skal udføres. Hvis du står og mangler en bedemand på Sydfyn kan du kontakte Bedemand Svendborg.

Det første skridt i planlægningen af begravelsen er at beslutte, hvilken type begravelse du ønsker. Der findes tre hovedtyper af begravelsesydelser:

1. Det er en traditionel begravelsesgudstjeneste, der udføres af et medlem af præsteskabet.

2. Den humanistiske gudstjeneste – det er en ikke-religiøs gudstjeneste, der udføres af en humanistisk celebrant.

3. Den verdslige gudstjeneste – dette er en ikke-religiøs gudstjeneste, der udføres af en anden person end et medlem af præsteskabet eller en humanistisk celebrant.

Du kan også overveje, om du ønsker, at gudstjenesten skal afholdes i en kirke, på krematoriet eller et andet sted.

Når du har besluttet dig for, hvilken type gudstjeneste der skal være, skal du beslutte dato, tidspunkt og sted. Du skal også beslutte, hvem der skal forestå gudstjenesten, og om du vil have oplæsning eller musik.’

Ceremonien og arrangementerne efter begravelsen

Efter begravelsen er der et par opgaver mere, der skal ordnes.

Den første er at vælge en gravsten eller en markør til graven. Du kan også overveje at få lavet en tavle med den afdødes navn og fødsels- og dødsdatoer.

Du skal også sørge for, at graven bliver ryddet op, og at græsset bliver slået. Dette kan normalt arrangeres gennem det lokale råd eller kirkegårdens administrationsselskab.

Hvis du ønsker det, kan du også arrangere, at der afholdes en mindehøjtidelighed på et senere tidspunkt. Dette kan være en lejlighed for venner og familie til at samles og mindes den afdøde og få åbnet op for gamle historier og anekdoter.