Det kan være at dit 10 år gamle køleskab stadig fungerer udmærket. Men det bruger med sikkerhed mere strøm end en ny model, især hvis den er fra et køleskabsmærke der fokuserer på energiforbruget. Tjek om det er energimærket. Hvis det er, kan du direkte sammenligne det med en ny model. Så kan du faktisk regne ud om det kan betale sig at beholde det gamle skab. Vi skal alle passe på miljøet og derfor er det vigtigt at vores apparater bruger så lidt energi som mulig. Miljø og klima er vores ansvar, der er ingen der kommer og befrier os fra det. Det var det første råd, hermed kommer de næste, opdelt i 4 hovedkategorier.

2. Bakteriebomber

Hvor der er mad, er der også bakterier og andre mikroorganismer. Hele meningen med et køleskab er at holde maden koldt. Ved lave temperaturer kan bakterier ikke formere sig så hurtige som ellers. Bakterier formerer sig ved at dele sig i to. De kloner sig selv. Og det kan gå rigtigt stærk. En enkel bakterie kan blive til to på under 20 minutter når betingelserne er gode. Det lyder ikke så voldsomt, men bakterier tælles typisk i millioner og ikke enkeltvis. Når en million bakterier bliver til 2millioner og så til 4, 16, 32, 64, 128 millioner, hvor mange timer er der så gået?
Når du ser brune pletter i køleskabets hjørner og afkroge, kan du være rimelig sikker på at det er bakterie kolonier. Dvs. ansamlinger af millioner af bakterier, som kan gøre dig syg. Vær altid omhyggelig med at holde dit køleskab ren. Ellers ender det som en bakteriebombe.

3. Reservedele findes!

Der er ingen grund til at smide et godt køleskab ud, bare fordi en af glashylderne, eller en plastskuffe er gået i stykker. På internettet finder du både et stort udvalg af nye køleskabe men også reservedele til næsten alle mærker. Det kan godt betale sig at tjekke om du kan få en erstatning for en del der er gået i stykker.

4. Lad være med at overfylde køleskabet

Du må ikke proppe dit køleskab for fuldt. For det ene mister du overblikket. Så sker det at der ligger mad i køleskabet alt for længe, fordi du ikke ser det mere. Når du har muggent mad i køleskabet vil det smitte alt andet også. Derfor er det også vigtigt at mader ikke ligger åbent i køleskabet. Det skal være godt pakket ind, så det ikke kan smittes med sporer og bakterier. Alt mad er bakterie og svampemad. De bakterier som kan gøre os mest syge er dem der elsker kød. Fordærvet kød kan være livsfarligt.

5. Husk at lukke døren

Døren er egentlig lavet sådan at den bør være selvlukkende. Når du bare slipper den falder den i og lukker sig selv. Men det fungerer ikke altid. Hvis døren ikke hænger helt korrekt eller gulvet er lidt skæv, så lukker den ikke af sig selv. Og når døren står åben kommer dit køleskab på overarbejde. Der kommer hele tiden varm luft i som skal afkøles. Det kræver både en masse strøm men giver også kondensvand inden i køleskabet. Åbne døre er årsagen til de fleste køleskabs oversvømmelser.